Paradicsomleves zöldfűszeres masa kosárkákkal

A masa harinával nem csak finom lepényt vagy tortillát, de izgalmas levebetétet is készíthetsz. Rusztikus külsőt, mexikói hangulatot ad a legegyszerűbb paradicsomlevesnek is. Itt most a cukor-, tejtermék- és gluténmentes, 100%-ban növényi eredetű paradicsomlevesem receptjét adom meg, de természetesen a masa kosárkákat bármilyen paradicsomleveshez adhatjátok. Sőt, bármilyen más leveshez adható, szinte bármihez passzol. Snidling helyett adhatsz a kosarak tésztájához bármilyen más fűszert, de akár meg is színezheted őket kevés kurkumával vagy fűszerpaprikával. Bátrabbak céklaport is adhatnak hozzá, és a kosarak észveszejtő lila színben pompáznak majd. A kosárkák tehát nagyon jól variálhatók, glutén-, tejtermék-, tojás- és húsmentesek, így aztán jó sok féle étrendbe beilleszthetők. 🙂

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál kókuszolaj

5-6 db friss paradicsom

1 üveg (360 g) sűrített paradicsom

1 doboz (250 ml) rizs főzőkrém (“rizstejszín”)

1-2 evőkanál barna rizsliszt

1-2 evőkanál rizsszirup

Só, bors ízlés szerint

Tálaláshoz tabasco szósz és/vagy jalapeno (mindkettő opcionális)

A masa kosárkákhoz:

1 bögre masa harina

1 teáskanál só

1,5 evőkanál kókuszolaj

3/4 bögre langyos víz

2-3 evőkanál apróra vágott snidling

Elkészítés

A masa kosárkák hozzávalóit (a víz kivételével) keverőtálba öntjük, elkeverjük, majd folyamatosan dagasztva, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet is. Alaposan összedolgozzuk, és konyharuhával letakarva félretesszük pihenni. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a levest.

A tészta begyúrva

Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát lesózzuk, majd megfuttatjuk az olajon. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, megvárjuk, míg levet ereszt, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd lefedjük, és összerottyantjuk. A rizstejszínt csomómentesre keverjük a rizsliszttel (ha hígabbnak látod a levest, 2 evőkanál lisztet tegyél hozzá, ha sűrűbbnek tűnik, elég 1 is), és szép lassan, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a leveshez. Add hozzá a rizsszirupot és a borsot is, várd meg, hogy rottyanjon még egyet, majd vedd le a tűzről, és botmixerrel dolgozd el krémesre. Ha kell, igazítsd ki az ízeket.

 

Elővesszük a tésztát, és 15-20 db golyócskát gyúrunk belőle. A golyócskák közepébe mutatóujjunkkal mélyedést fúrunk, így alakul ki a kosárka forma. Egyrészt érdekes külsőt ad a levesbetétnek, másrészt könnyebben gyorsabban megfőnek így, mint ha sima golyócskák lennének, és a végeredmény ízesebb, szaftosabb lesz. Forró, enyhén sós és olajos vízbe tesszük óvatosan a kosárkákat, és amikor feljönnek a felszínre, szűrőkanállal óvatosan kiemeljük őket. Ez kb 2-3 percet vesz igénybe. Én két részletben főztem ki őket, mert így könnyebb elkerülni, hogy összetapadjanak vagy szétfőjenek.

A kosárkák várják a forró fürdőt

A levest mély tálkákba merjük, tetejére helyezzük a kosárkákat. Ha gyerekeknek készült, akkor csak kevés snidlinggel (esetleg bazsalikommal) díszítjük, ha felnőttek eszik, tegyél hozzá pár csepp tabascot, mert nagyon illik a leveshez, a jalapeno pedig nem csak az ízével harmonizál, de jót is mutat a leves tetején. Laktató, szép, finom, és szinte bármilyen főfogással jól párosítható leves ez.

Jó étvágyat! 🙂

Az evés öröm, a főzés varázslat. 

Szeretettel:

A.