Segítség, a gyerekem nem eszi meg a húst! 3.

Ha a gyermek nem eszi meg a húst, akkor bizony hús nélkül kell neki biztosítanunk a szükséges tápanyagokat. Ez nem lehetetlen, csupán az alapanyagok társítására kell figyelni, és minden rendben lesz. Az első részben összefoglaltam a fő alapelveket. Ha elbizonytalanodsz, olvasd újra a cikket, és ihletet kapsz majd, hogy mit tegyél porontyod tányérjára.

A mai menü megfelel a társítás minden kritériumának, így ez egy nagyon érzékletes példa arra, hogy hogyan tudsz hús nélkül teljes értékű ebédet adni csemetédnek. Ez egy lakto-ovovegetáriánus fogás, azaz azoknak a gyerekeknek (vagyis szüleiknek) ajánlom, akik tejtermékeket és tojást esznek és ehetnek, azaz nincs ezekre allergiájuk. Glutént viszont nem tartalmaz az étel, így az arra (de tojásra és tejre nem) allergiás gyerekek bátran fogyaszthatják.

A quinoa rendkívül értékes fehérjeforrás, nagy mennyiségben és jó minőségben szolgáltat aminosavakat a szervezet számára. Jelentős mennyiségű B-vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz. A cékla szintén gazdag vasforrás, és ebben a receptben C-vitaminan gazdag naranccsal kombináljuk, ami segíti a vas felszívódását. A quinoa önmagában is tartalmaz cinket, és ebben a receptben tojást is használunk, amiben szintén megtalálható ez a nyomelem.


QUINOA POGÁCSA NARANCSOS SÜLT CÉKLASALÁTÁVAL
HOZZÁVALÓK 2 adaghoz:
A pogácsához:
½ bögre quinoa
1 tojás
80 g reszelt sajt
0,5 dl növényi tej (sima tehéntej is megfelel, ha az van otthon)
Só, szerecsendió, snidling ízlés szerint
A salátához:
1 nagyobb vagy 2 kisebb cékla
2 evőkanál jó minőségű olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 kisebb narancs
2-3 csipet őrölt édeskömény mag
Só ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A salátához a céklákat megmossuk, és szárazra töröljük, hámozás és szeletelés nélkül megkenjük a bőrüket kevés olajjal, alufóliába csavarjuk, és betesszük a sütőbe. Kb 40 perc alatt puhulnak meg, de ez minden sütőben más, ezért “villapróbát” mindenképp végezzetek, mielőtt kiveszitek.A quinoát apró lyukú szűrőben, folyó víz alatt jó alaposan átmossuk (ez nagyon fontos, különben keserű lesz a végeredmény), majd kétszeres mennyiségű vízzel feltesszük főni. Ha elfőtte a levét, lefedjük, elzárjuk alatta a lángot, és megvárjuk, míg teljesen megpuhul.

A tojást kikeverjük a tejjel, megfűszerezzük, és hozzákeverjük a reszelt sajtot. Ha a quinoa langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojásos-sajtos masszához.

A sütésre két lehetőségünk van: az első, hogy egy kókuszolajjal kikent kisebb jénaiba öntjük, és egyben aranybarnára sütjük a masszát, majd felszeletelve tálaljuk. A másik lehetőség, hogy különböző formájú fém pogácsaszaggatókat kenünk ki kókuszolajjal, ezeket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és ezekbe töltjük a masszát, és így sütjük meg. Előbbi módszer egyszerűbb és gyorsabb, a második nagyon látványos pogácsákat eredményez, és imádják a gyerekek a szép formákat. Plusz tipp: a pogácsákból nyugodtan süthetsz egyszerre nagyobb adagot, mert másnap is nagyon finom, akár hidegen is.

Közben a céklát már kivettük a sütőből. Ha langyosra hűltek, könnyedén le tudjuk húzni a héjukat. Ízlés szerint feldaraboljuk (én most vékony csíkokra szeltem, de kisebb hasábok vagy kockák is megteszik). A balzsamecetet és az olívaolajat gyors mozdulatokkal összekeverjük, míg teljesen egynemű és sűrű nem lesz. Beletesszük a fűszereket, és ezzel az öntettel meglocsoljuk a céklát. A narancsot megpucoljuk, és gerezdekre szedjük. Ha vastagnak látod a hártyáját, érdemes a gerezdeket megszabadítani tőle. Így még finomabb lesz. Keverd hozzá a narancsot a salátához, kóstold meg, és ha szükséges, igazítsd ki az ízeket. Jó étvágyat!

Az evés öröm, a főzés varázslat.
Szeretettel:
A.