Segítség, a gyerekem nem eszi meg a húst! 4.

A tofu (és általában a szója) a közvélemény szemében mostohagyereknek számít. Sok rosszat hallani róla, és sajnos nem mindig alaptalanul. Azonban az általánosítás ebben az esetben sem visz közel a megoldáshoz.

Önmagában a szója ugyanis nagyszerű alapanyag, nagyon értékes növény. Rendkívül magas arányban tartalmaz fehérjéket, de kálium, kalcium és B-vitamin tartalma is jelentős. Omega 6-omega 3 zsírsav aránya ideális az emberi szervezet számára.

A génmódosítás és a különböző vegyszerek használata persze a szójatermesztésben is jelen van csak úgy, mint a mezőgazdaság egyéb területein. A génmódosított élelmiszerek valóban kerülendők. Szerencsére azonban ma már nálunk is kaphatók garantáltan GMO-mentes szójakészítmények, így tofu is. Sőt, olyan tofut is találunk a boltokban, ami nem csak GMO-mentes, de bio is egyben. Ha úgy döntesz, hogy bevezeted gyermeked (vagy saját magad) étrendjébe a tofut, én ezeket a készítményeket ajánlom.

A másik tényező, ami miatt a szója mumusnak számít, az allergizáló hatás. Valóban okozhat a szója allergiát, épp úgy, mint a tej, glutén, a mogyoró, dió, vagy akármi más. Természetesen ha a szójafogyasztással összefüggésben allergiás tünetek jelentkeznek, akkor meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, illetve ha a szójaallergia bebizonyosodik, akkor ki kell zárni az étkezésből a szója minden formáját. Ha pedig előzőleg a családban már előfordult szójaallergia, fokozott óvatossággal vezetendő be a gyermek étrendjébe. Ha azonban ilyesmiről nincs szó, akkor pusztán az allergiától való félelem miatt ne ültessük kispadra a szóját, mert egy nagyon értékes alapanyagtól fosztjuk meg magunkat feleslegesen.

Aki úgy dönt, hogy szeretne tofut adni gyermekének, és utánajár, hogy ezt mikortól teheti meg, szintén nincs könnyű helyzetben, ugyanis ahány hozzátáplálási táblázat, annyi ajánlás. Találni a világhálón olyan adatot, hogy egy éves kor felett adható a tofu. Más források szerint érdemes várni a hozzátáplálás kezdete után egy évig, tehát cirka másfél éves kortól adható. Én ez utóbbit elég biztonságosnak érzem, ha a családban nem volt szójaallergia, én is ezt szoktam ajánlani. Persze nem érdemes és nem is szükséges túl gyakran szóját, tofut etetni egy kisgyerekkel (ahogy felnőttel sem), de próbálgatni, kóstolgatni nyugodtan lehet már ilyenkor. Találkoztam olyan ajánlással is, hogy várjuk meg a 7 éves kort a szója bevezetésével. Természetesen ha a szülők korábbi rossz tapasztalat vagy bármi egyéb miatt így érzik biztonságosnak, akkor így tegyenek. De azt gondolom, hogy amint egy kisgyermek bekerül a közétkeztetési rendszerbe, általában azonnal találkozik a szójával is, hiszen az élelmiszeripar előszeretettel alkalmazza azt egy nagy csomó terméknél. Ezeknek a termékeknek egy jó része pedig felhasználásra kerül az óvodai/iskolai büfékben, ebédlőkben. Tehát én azt gondolom, hogy a hét éves kort kivárni ezzel nagyon nehéz lenne, és nem is baj, ha nem az iskolai büfében elmajszolt szendvics jelenti az első kontaktust a szójával. Ugyanis ha a gyermeknek szójaallergiája van, az sokkal gyorsabban, könnyebben kiderül, ha még otthon, ellenőrzött körülmények között kap először szóját, mint ha a nehezebben visszakövethető büfés/menzás ebéd okozza a bajt.

Ha úgy döntesz, hogy gyermeked megérett a tofu bevezetésére, és szeretnéd megkóstoltatni vele, akkor íme egy egyszerű és nagyszerű recept. Eddig nem találkoztam olyan gyerekkel, akinek ez ne ízlett volna, tapasztalatom szerint ez az étel majdnem akkora adu ász, mint a pizza vagy a hamburger. 

TOJÁS NÉLKÜLI RÁNTOTT TOFU ÁFONYAMÁRTÁSSAL ÉS RIZZSEL

Hozzávalók (3-4 adaghoz)

A tofuhoz:
1 csomag füstölt tofu (bio, gmo-mentes)
3 evőkanál sárga- vagy csicseriborsó liszt
2 gerezd fokhagyma
Só, szerecsendió
2-3 marék panírmorzsa (ha szükséges, használj gluténmentes morzsát)
Olaj a sütéshez

Az áfonyamártáshoz:
150-200 g mirelit áfonya (ha friss áfonyát is be tudsz szerezni hozzá, természetesen abból is elkészíthető)
1 csipet só
2-3 csipet fahéj és/vagy szerecsendió
2 teáskanál xilit vagy rizsszirup vagy finomítatlan nádcukor
1 teáskanál keményítő

Rizs ízlés és étvágy szerinti mennyiségben

Elkészítés:

A borsólisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük. Sűrű palacsintatészta állagot kell kapnunk. Ebbe belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, és ízlés szerint szerecsendiót szórunk bele. A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a tofu önmagában elég sótlan tud lenni, így az ízét nagyrészt a panír fogja megadni. A tofut vágjuk nagyujj szélességű hasábokra, és panírozzuk be őket: először mártsuk bele a sűrű palacsintatésztába, majd forgassuk őket a panírmorzsába.

A rizst a szokásos módon készítsük el.

Az áfonyát tegyük egy kislábasba (nem kell kiolvasztani előtte), tegyünk alá kb fél dl vizet, és rottyantsuk össze. Nem kell szétfőzni, csak annyit várjunk meg, hogy az áfonyaszemek felolvadjanak, és kieresszék saját levüket. Ekkor a keményítőt keverjük csomómentesre egy kevés vízzel, és keverjük hozzá a tűzről félrehúzott áfonyához. Mehetnek bele a fűszerek és ha szükséges, az édesítő, majd egy rövid “összerottyantás” erejéig még tegyük vissza a tűzre.

A bepanírozott tofurudacskákat forró olajban aranybarnára sütjük, és tálalunk. Jó étvágyat!

Az evés öröm, a főzés varázslat.
Szeretettel:
A.