Sütőtökös vöröslencse dahl marinált lilahagymával

Zsiradékot hevíteni nem épp életbiztosítás. Mégis benne van a mindennapi rutinban; így kezdjük főzni a legtöbb levest, főzeléket, szószt, stb. Nehéz túllépni megszokásainkon, de azért érdemes néha megpróbálni. Ez a dahl pont egy ilyen próbálkozás volt részemről. Egész jól sikerült. 🙂

A hevített zsiradék+hagyma adta gazdag ízt a marinált lilahagyma helyettesíti, és nem is akárhogy! Sokkal izgalmasabb, színesebb, frissítőbb, és persze sokkal de sokkal egészségesebb így az étel. Próbáljátok ki! (Ha teljes olajmentességre törekszel, a marinádból kihagyhatod az olívát, kipróbáltam, és csak vörösbor ecettel is remek az íze.)

Hozzávalók 4 személyre:

A dahl-hoz:

1 kisebb orange tök

2 bögre vöröslencse

Fűszerek ízlés szerint: Himalája só, őrölt fahéj, őrölt római kömény, őrölt görögszéna mag (én a sóból 1 csapott evőkanálnyit, a fahéjból és a római köményből 2-2, a görögszénából pedig kb 1,5 teáskanálnyit tettem bele)

A marinált hagymához:

2 fej lilahagyma

2-3 teáskanál só

1 evőkanál vörösbor ecet

1 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

A lilahagymát megtisztítjuk, kockázzuk, majd mehet rá a só, az ecet, és ha szeretnéd, az olaj is (utóbbi elhagyható, de nagyon finom hozzá). Ebben a páclében hagyjuk érlelődni a hagymakockákat, amíg elkészül a dahl. Mire kész az étel, a lilahagyma veszít csípősségéből és a szaga sem lesz annyira átható. Na meg a tiéd sem, miután megetted. 😉 Ezért számít jó trükknek marinálni a lilhagymát. 🙂

A sütőtököt megházmozzuk, magjaitól megszabadítjuk, és felkockázzuk. Mehet a lábasba annyi vízzel, hogy épp ellepje. Szépen hagyjuk főni, és amikor félig puha a sütőtök, mehet bele az átmosott vöröslencse. Felöntjük annyi vízzel, hogy bő 2-3 ujjnyival ellepje, most mehet bele a só és a fahéj, és hagyjuk, hogy a tök és a lencse barátkozzanak egymással. Amikor már félig puha a lencse is, hozzáadjuk a római köményt és a görögszénát. Ha kell, pótoljuk a vizet (szigorúan forró vízzel), és készre főzzük. Ha darabosabban szeretjük, maradhat ahogy van, ha krémesebb dahl a cél, menj át rajta kicsit a botmixerrel (én kicsit mixeltem).

A dahlt tálkákba adagoljuk, és tetejükre halmozzuk a marinált lilahagymát. Ízlésed szerint mehet még rá friss zöldfűszer, én most mentát pakoltam rá. Nem csak szép volt, de adott az étel ízéhez is még egy rafinált csavart.

Az evés öröm, a főzés varázslat.

Szeretettel:

Ancsi