Tradicionális tortilla masa harinából

Bizony, az eredeti mexikói tortilla nem a nálunk szélesebb körben elterjedt kukoricalisztből, hanem annak egy speciális változatából, a masa harinából (más néven hari masa-ból) készül. A masa harina történetéről és jellemzőiről a Mexikó aranyában írtam már, ezért most csak a legfontosabb infókat foglalom össze róla. 

A masa harina tehát nem más, mint egy speciális kukoricaliszt, ami abban különbözik a sima változattól, hogy itt először a kukoricaszemekről egy lúgos oldat segítségével leoldják a külső héjat. Marad a fehérjében és vitaminokban gazdag belső, “húsos” rész, amit szárítás után megőrölnek. Így kapjuk a magas beltartalmi értékű, jól hasznosuló tápanyagokat tartalmazó, finom popcorn illatú liszt, ami amellett, hogy finom és egészséges, még könnyen is használható a konyhában. Ez az egyik legkönnyebben kezelhető gluténmentes liszt, viszonylag ruganyos, jól gyúrható tésztaféléket készíthetünk belőle.

Vidéken egyelőre nehezen beszerezhető, még a nagyvárosokban sem mindig kapható. Én webshopból szoktam rendelni, ezért egyszerre nagyobb mennyiséget spájzolok be. Nyugodtan szerezzetek be Ti is többet belőle, mert a tortillán kívül még egy csomó nagyszerű étel készíthető belőle. Próbáljátok ki például a masa lepényt. És most nézzük az alapreceptet, a tortillát. 😉

AZ EREDETI KUKORICATORTILLA RECEPTJE

Hozzávalók (4-6 db tortilla laphoz):

1 bögre masa harina
Kb 2/3 bögre langyos víz
2 csipet só

Elkészítés:

Ha nincsenek tradicionális tortillasütő eszközeid, akkor is könnyen el tudod készíteni ezt az izgalmas fogást. A masa harinát és a sót keverd össze egy tálban, majd óvatosan adagold hozzá a vizet, miközben a kezeddel gyúrod a tésztát. A masa harina szépen felveszi a vizet, a tésztád állaga pedig akkor jó, ha még nem folyós, viszonylag kemény, de már mindenhol egyformán nedves. Ekkor szépen elválik az edény falától, és a víz adagolását abbahagyhatod. Gyúrd cipóvá a tésztát, majd hagyd egy kicsit pihenni (5-10 perc elég neki).

Attól függően, hogy mekkora átmérőjű lapokat szeretnél sütni, szedd 4-6 egyenlő részre a tésztát. Gyúrj belőlük sima felületű gombócokat. Fogj egy zacskót vagy fóliát, és tedd rá az első gombócot. A tetejére tégy egy másik fóliát, majd egy vágódeszka segítségével, határozott mozdulattal lapítsd kör alakúra a gombócodat. Ha szükséges, sodrófával nyújtogasd még ki kicsit. Húzd le a kerek lapról a fóliákat (azért kellett a fólia, mert így nem tapadt az asztalhoz a tortilla), majd tedd előmelegített palacsintasütőbe a lapot, és mindkét oldalát süsd aranybarnára.

Töltelékként szinte bármit használhatsz, és ez nagyszerű, hiszen így a kukoricatortilla szinte bármilyen diétába beilleszthető.

Az evés öröm, a főzés varázslat.
Szeretettel:
A.