Villámgyors, tejmentes desszert homoki szarvasgombával

Farkas Szilvia foglalkozása nem mindennapi: két labradorjával járja az erdőt, és a világ egyik legkomolyabb klináris kuriózumát, a szarvasgombát gyűjti. Az, ahogy honlapján ír a munkájáról, mindent elárul a szarvasgombász hétköznapjainak különlegességéről.

“Hát nem érdekes? A szarvasgomba szimbiózisban él a fa gyökereivel azért, hogy egymást támogassák. A gombász is ezt élheti meg kutyájával a gomba felkutatása közben. Már önmagában ez is varázslat, hát még az az élmény, amit a hajnali erdő csendje, az ébredő állatok neszezése ad. Mindez alázatot és tiszteletet kíván kutyától és embertől egyaránt.”

Szilvi tehát igazi szarvasgomba szakértő: nem csak szedi azt, de másokat is megtanít rá, hogy hogyan kell azt szakszerűen tenni, valamint a szarvasgomba felhasználásával kapcsolatos workshopokat is tart. Több telekosár közösségben rendelhetők az általa szedett gombák, és termelői piacokon is rendszeres találkozhattok vele. Facebook oldalát követve mindig naprakészek lehettek, hogy mikor hol lehet tőle vásárolni, facebook csoportjában pedig izgalmas recepteket oszt meg.

Mivel a homoki telt aromái zsíros közegben tudnak legjobban kioldódni, és nem árt, ha a zsír mellett még viszonylag ízsemleges is az alap, ezért legtöbbször tejszínes-tojásos vagy mascarponés desszerteket bolondítanak meg vele. Az általam kitalált édesség annyiban más, hogy a tőlem megszokott módon, tejtermék-, tojás- és gluténmentes, így innentől az ezekre allergiásak és a növényi táplálkozást követők számára sem tabu a fenséges homoki szarvasgomba.

A sűrű kókusztej zsírtartalma bőven elegendő az ízek kimaxolásához, a kókuszliszt és az útifűmaghéj pedig a háttérben diszkréten megbújva szilárdítják a masszát. A nyírfacukor a kalória- és szénhidráttartalom jelentős emelése nélkül ad még némi plusz édesítő erőt a homoki saját édességéhez, a leheletnyi kandírozott gyömbér és a még ennél is kevesebb narancsvirág víz fanyarsága pedig ad még egy csavart az édességnek. Gyömbér és narancsvirág víz hiányában egyébként kevés reszelt narancs- vagy citromhéj is megteszi, a lényeg, hogy az édes-vaníliás ízek mellé nagyon jól passzol egy kis savanykás fanyarság.

Mivel a homoki igazi kuriózumnak számít, ez az édesség akár egy elegánsabb rendezvényen is megállja a helyét, de mivel villámgyorsan, egyetlen edény használatával készen van, ezért akár egy spontán baráti összejövetelen is sikert arathatunk vele.

A homoki szarvasgomba nagyon jól bírja a fagyasztást, és felolvasztás nélkül, a fagyott gombát reszelve tudjuk használni, ezért ha épp sikerül hozzájutni, érdemes kicsit nagyobb mennyiséget venni belőle, és a fagyasztóból előkapva, mindenki örömére, bármikor összedobni egy fenséges homokis desszertet.

Villámgyors desszert homoki szarvasgombával

Hozzávalók 5-6 főre

1 doboz (400 ml) konzerves kókusztej (a sűrű fajta)

3 evőkanál kókuszliszt

3-4 evőkanál útifű maghéj

2-3 nagykörömnyi kandírozott gyömbér

2 csepp (nem több!) narancsvirágvíz (vagy egy citrom reszelt héja)

3 púpos kávéskanálnyi fagyasztva reszelt homoki szarvasgomba

3 evőkanál nyírfacukor

1 csipet só

Elkészítés

Egy keverőtálban keverjük homogénre a sűrű, krémes kókusztejet a kókuszliszttel, majd adjuk hozzá az ízesítőket és az útifű maghéjat is. Lefedve tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Ha fél óra elteltével még nem elég sűrű, akkor tegyünk hozzá még egy kevés útifű maghéjat, és gyúrjunk a masszából diónál picit kisebb golyókat. Tegyük őket egy szép tányérra, és 10-15 percre még tegyük vissza a hűtőbe tálalás előtt. Jó étvágyat! 🙂

Az evés öröm, a főzés varázslat. Szeretettel:

Ancsi