Zöldséges laska curry grillezett ananásszal

Laza nyári (kulináris)kalandnak indult, örök szerelem lett belőle. A laskacurry izgalmas, telt ízei szoros ölelésbe fogják a quinoát, így még azok a családtagjaim is élvezettel lapátolják azt, akik amúgy “úúútálom a quinoát!” felkiáltással meghátrálnának elfogyasztása elől.

Hozzávalók 4 főre :

1 evőkanál kókuszzsír

1 kávéskanál római kömény

1 csapott kávéskanál őrölt koriandermag

1,5 kávéskanál kurkuma

1 db fahéjrúd

2-3 csipet frissen reszelt szerecsendió

2-3 db zöld kardamom

2 db csillagánizs

2-3 db szegfűszeg

2/3 hüvelykujjnyi gyömbér tisztítva, csíkokra vágva

2 kisebb fej vöröshagyma csíkokra vágva

3 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve

1,5 dl sűrű kókusztej (a konzerves változat)

5 evőkanál sűrített paradicsom

2 evőkanál juharszirup

1,5 evőkanál mogyoróvaj

½ lime vagy citrom leve

2 csipet chili (elhagyható)

250 g laskagomba csíkokra vágva

½ csomag (250 g) wok zöldségkeverék (paprika, sárgarépa, bébikukorica, zöldbab vegyesen)

½ ananász szeletelve, grillezve

Só ízlés szerint

Friss metélőhagyma tálaláshoz

400 g tarka quinoa köretként

Elkészítés

A tarka quinoát folyóvíz alatt, egy szűrő segítségével alaposan átmossuk, majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Ha elfőtte a levét, levesszük a lángról, és lefedve félretesszük puhulni.

A kókuszzsírt egy mély serpenyőben vagy wokban megmelegítjük, és rádobáljuk a fűszereket. Vigyázunk, hogy ne égjen meg, de átforrósodjanak a fűszerek. Így jön ki a jellegzetes curry íz. Amikor már sistereg, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, és állandó keverés mellett megpirítjuk. Rákanalazzuk a juharszirupot, és kicsit megkaramellizáljuk, majd rádobáljuk a gombát és a zöldségeket, és kicsit átpirítjuk őket a fűszeres olajon. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a mogyoróvajat,kicsit rotyogtatjuk, kavargatjuk, de vigyázunk, hogy ne égjen le. Hozzáadjuk a kókusztejet, kevés vízzel lazítjuk az állagát (ne legyen híg, de homogén, főzelék állagot kapjunk), majd lefedjük, és puhára főzzük. 1-2 perccel a főzés vége előtt hozzáadjuk a lime (vagy citrom) levét, kicsit még rotyogtatjuk, majd grillezett ananásszal, friss metélőhagymával és a főtt tarka quinoával tálaljuk.

Az evés öröm, a főzés varázslat.

Szeretettel:

A.