Zöldséges masa harina lepény

Ha van otthon masa harinád, és a tortilla után kipróbálnál valami mást, süsd meg ezt a lepényt. Igazi maradékmentő akció lehet belőle, mert a lepényekre szinte bármit rápakolhatsz, amit a hűtőben találsz.

 

Én az előző napi maradék paradicsomos tésztaszószt, növényi “sajtot”, két retket, egy darabka apróra vágott kaliforniai paprikát, néhány levél friss bazsalikomot és friss oregánót tettem rá. Ne fogd vissza magad, kísérletezz bátran! 😉 

 


Hozzávalók 2 lepényhez:

3 bögre masa harina

1/2 csomag száraz élesztő

3 teáskanál só

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál almaecet

2 evőkanál olívaolaj

1 és 3/4 bögre langyos víz

Elkészítés:

A masa harinát keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd az almaecetet és az olajat is. Elkeverjük, majd folyamatosan dagasztva a masszát, szép fokozatosan hozzá adagoljuk a vizet. A masa harina elég “szomjas” liszt, és a pihentetés közben alaposan magába fogja szívni a nedvességet, ezért a víz adagolását akkor hagyjuk abba, amikor még nem folyós a tészta, szépen elválik az edény falától, de a felülete nem olyan száraz, mint a megszokott kelt tésztáké, hanem kicsit nedvesebb, fényesebb. Ez kb az 1 és 3/4 bögrényi mennyiség lesz, de masa harina és masa harina között is lehet különbség, ezért a felvett víz mennyisége között is lehet minimális eltérés, szóval legyünk mindig körültekintőek. 🙂 Ha elértük a jó állagot, lefedjük a tálat konyharuhával, és meleg helyen pihenni hagyjuk a tésztát kb fél óráig. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (nem légkeverésen). Átgyúrjuk a tésztát, két egyforma nagyságú golyót hengergetünk belőle, és kör alakúra nyújtjuk őket. Én rusztikus felületet szerettem volna kialakítani, ezért nem nyújtottam vékonyra, kb 0,5-1 ujjnyi magasak maradtak a lepényeim, de ízléstől függően lehet vékonyabbra is nyújtani. Persze ha vékonyabbra nyújtod, akkor a sütési időnél ezt vedd figyelembe, nehogy “odakozmáljon”. 🙂 Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, a felületüket megspricceljük egy kis vízzel, és 15-20 percig elősütjük őket a forró sütőben. Utána kivesszük, és jöhet a feltét. Bármilyen szósz megfelel, amit egy sima lepényre tennél: lehet paradicsomos, olaszos, akár indiai, curry jellegű, de ha eszel tejterméket, tehetsz rá akár tejfölt is. Próbáld ki többféle variációban, és meglátod, hogy szinte bármi jól áll neki. Arra azért figyelj, hogy mivel gluténmentes a lepény, kicsit több szószt szív magába, mint a búzalisztes változat, tehát ne sajnáld, kend meg rendesen! 😉 Én most paradicsomos szószt használtam, a tetejére növényi “sajtot” reszeltem, és így sütöttem további negyed órán át. Feltéttől függően ez lehet kicsit több idő, ne maradjon rajta nyers semmi. 😉 Utána jöhetnek a friss zöldségek és a friss fűszernövények. Nem a retek az első, ami eszembe jut, ha lepény feltétet keresek, de mint az elején említettem, nálam ez most egy maradékmentő akció volt, és a retkek már napok óta ott árválkodtak a hűtőben, ezért rápakoltam őket a lepényekre. Az enyhén fokhagymás alappal és a friss fűszernövényekkel nagyon finom összhangba került a ropogós, harsány retek, és a végeredmény nem csak finom, de szép is lett. Kísérletezz Te is bátran! 😉 Jó étvágyat!

Az evés öröm, a főzés varázslat.

Szeretettel:

A.