Rólam

2009-ben végeztem a Pécsi Tudományegyetemen dietetikusként, és azóta több százan fordultak már hozzám étkezéssel kapcsolatos kérdéseikkel, problémáikkal. Mindig nagyon szívesen segítek, hisz a szakmám egyben a hivatásom is. Mindenki szeretne sokáig egészséges és szép maradni, és szerencsére egyre inkább köztudott, hogy ebben a táplálkozásnak kiemelten fontos szerepe van.

Egy dolog azonban nem hagyott nyugodni. Beszélgetőpartnereim nagy része (többsége) határozottan hangot adott abbéli meggyőződésének, miszerint

“Az étel vagy egészséges, vagy finom, a kettőt egyszerre nem lehet.”       

Éveken át rendszeresen tapasztaltam ezt, míg végül arra jutottam, hogy ennek a széles körben elterjedt tévhitnek (szinte már szállóigének) egyetlen oka van: az emberek egy része még nem találkozott olyan étellel, ami egyszerre volt egészségtudatosan megtervezve és ínyenc hozzáértőséggel elkészítve. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy addig, amíg szavaim nem ültetődnek át a gyakorlatba (azaz a tányérra), nem lehetnek elég hatékonyak. Nincs jó dietetikus jó szakács nélkül. Mindig szerettem főzni, így addigra már gyakorlott szakács voltam, de szerettem volna elmélyíteni tudásomat, elvégeztem hát egy szakács iskolát is.

Az a hivatásom, hogy két szép szakmámat egybegyúrva olyan ételeket komponáljak, amik bizonyítják, hogy az étel igenis lehet egyszerre egészséges és finom.                                                                                         

 

Mélyen hiszek a helyes táplálkozás betegségmegelőző és gyógyító hatásában, de abban is, hogy az evésnek nem csak testi, hanem lelki egészségünket is szolgálnia kell. Ehhez azonban táplálkozásunkat úgy kell kialakítani, hogy az hosszú távon is örömforrás legyen, tehát építse, óvja a fizikai test egészségét.

És a kör bezárult, nincs itt kérem semmilyen ellentmondás, az étel akkor jó, ha egészséges és finom egyszerre. A főzés pedig nem más, mint végtelen lehetőséget magában rejtő varázslat, így a “lehetetlennel” számoljunk le, és élvezzük a hedonista egészséget! Erről szól az Ínyencfitnesz.

De miért “fitnesz”?            

                                                                                                 

A hivatalos definíció szerint a fitnesz elsősorban optimális fizikai és mentális teljesítőképességet, aktivitást, a betegségek hiányát valamint jó pszichikai és szociális közérzetet jelent, nem pedig a súlyzózást, a dagadó muszklikat vagy az esztelen szálkásítást. A fitnesz valójában mindannyiunk vágyott állapota, egy olyan állapot, amiben testünkben lenni kellemes, érzékeink kifinomultak, idegrendszerünk friss és nyugodt, és mindezeknek hála jelenünket zavartalanul, örömtelien tudjuk megélni, a jövőre pedig optimistán tudunk tekinteni. Ehhez elengedhetetlen az örömteli, tudatos táplálkozás is.

Ételeim többsége növényi alapanyagokból, liszt és cukor nélkül készül. Nem vagyok vegán, és nem akarok senkit rábeszélni, hogy az legyen. Egyszerűen csak hiszek a többségében (vagy kizárólag) növényi alapú táplálkozás egészségmegőrző, gyógyító hatásában. Az átlag magyar táplálkozásnak pedig egyértelműen a túlzott mennyiségű állati fehérje és zsiradék, a túl sok cukor és liszt a rákfenéje. A kulcs tehát abban rejlik, hogy ha nem is hagyjuk el teljesen ezeket a (túlzott mennyiségben) betegítő alapanyagokat, de igyekezzünk azokat jócskán mérsékelni. A receptek nagy része gluténmentes is. Ennek egyszerű oka van: a fehér lisztet nehéz lenne beilleszteni a test- és egészségtudatos táplálkozásba, a “teljes kiőrlésű” liszteknél pedig jóval sokrétűbben használhatók a hüvelyesekből, a különböző gluténmentes gabonákból és a magokból készült lisztek. Az ideális testsúly elérését célzó, mérsékelt szénhidráttartalmú ételeknek is sok esetben hasznosabb összetevői ezek az “alternatív” lisztek, így tehát nem feltétlenül kell lisztérzékenynek lennünk ahhoz, hogy helyet kapjanak a kamrapolcon.

A főmenüben étkezésenként tudod szűrni a recepteket, a cimkefelhő (asztali nézetben oldalt, mobilon a lap alján) segítségével  pedig táplálkozási típusok szerint keresgélhetsz köztük. Jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Az evés öröm, a főzés varázslat.  

Szeretettel:
Keresztes Anikó (Ancsi)

 

(Az oldalon található receptek nem helyettesítik az orvossal és dietetikussal való személyes konzultációt. Kérlek, ha egészségügyi panaszod van, minden esetben keresd fel kezelőorvosodat!)